HarKun as a garden house

The idea
The Harkun building was designed and developed in 2013 in an innovative wooden frame construction. The practical implementation took place in the same year in a Muenster village. It demonstrates as a kind of reference object / model house a use as a residential building in a garden.

Experimental Building Construction

The creation of the building was artistic, that means without construction drawing and planning. This should be included:

1. an intuitive design of the building envelope
2. the use of natural building materials
3. a diffusion-free construction of all external components
4. the possibility to simply dismantle (transport) the building,
5. Reconstruct the interior during the life phases
6. minimize energy consumption
7. a use intuitive and independent without complicated technology
8. a cost-effective and sustainable construction
9. flexible, yet industrial and / or craft-based design

These conditions have been implemented by the implementation and allow the statement that building buildings can be constructed that can compete with modern and technically upgraded systems.


For the examination of statics at the University of Applied Sciences in Cologne, Kai Kunze and Jolanda create a 2.20 m wide and 3.00 m high element made of solid wood panels spruce / fir 40 x 60 mm in 2.5 h.


Four layers are bolted together to form a 24 cm thick wall element.


A mesh grid is bolted out of combed wooden panels 40 / 60mm, which should originally serve as a substructure for a curved roof. The bending behavior of the construction is being tested here.


For further use as a foundation a ground plan has been sawn to the eye. It covers an area of ​​approximately 36 m².


The ground plan is divided into four parts and reassembled into four foundation elements. The cavity is still filled with insulating material. The basic body also provides the space for electricity, gas, water and sewers.


Franzis follows her intuition and specifies the height for a side wall.


In this way, the basic framework of the walls is laid down without construction drawing. This can be described as artistic building.


Window openings have not yet been defined, the entrance area first gets a generous passage, in order to be able to carry furniture, components or pianos into the interior.


With the help of bending tests, the bending of the roof is planned in order to be able to estimate the room height.


A roof rack is to be constructed, which catches the wood mesh net and brings it into the roof form.


Diagonal braces are used to reinforce and stabilize the wall. In the meantime, the wall elements in the test workshop of the University of Cologne have been tested so that a statement about the stability can be made.


As a “house of asparagus” the neighboring building is designated in the neighborhood during this construction phase.


Frames are built for the windows and inserted into the wall.


The openings for the windows are determined according to the feeling of space and are installed spontaneously.


The “asparagus bars” are “harvested” by means of saw tools and two curved roof beams are mounted.


The wall components, roof supports and foundations consist of single elements that are fitted as screwed connections without screw connections.


The roof shape is achieved by means of a mesh net of combed slats.


It is placed over the wall elements and after the deformation a ring anchor is obtained from 40/60 mm spruce wood.


The outer edge with roof overhang is limited by the ring anchor. At the same time this frame stabilizes and fixes the wooden lattice.


Without further support, the roof is accessible. The formwork with smooth-edged boards stiffen the net. The roof becomes dimensionally stable.


Installation of the first deck by screwing.


The double formwork reinforces the substructure in the other direction and increases the shape stability. So far no static calculations are available for this design.


The roof structure is divided into four parts for later transport. When the cutting edges are loaded, the shape remains stable at point loading.


The construction remains visible in the interior. However, a ceiling covering would be conceivable.


In the middle of the roof, an opening for a light shaft has emerged after the cut-offs.


Opening of the roof skin and separating cuts are recognizable.


The light shaft is adapted to the roof shape.


Plywood boards surround the basic form and are insulated with hemp insulation.


The shell construction is essentially completed. The entrance doors are about 10 cm thick and insulated with hemp.


A part of the building receives a wooden formwork.


The covered veranda protects the entrance from rain water.